Patrik Niklassons Hemsida

HTPC Projektet

HTPC

Tanken med en HTPC är att kunna fungera som en mediaserver som passar in i vardagsrummet. Där kan man lagra all typ av media, dvs filmer, bilder, musik, videoklipp etc. Målet är att helt kunna göra sig av med den gamla videobandspelaren.

Projektet att bygga en HTPC är indelat i ett antal faser:

Planering

Första fasen är planering. Vilken hårdvara krävs? Vilket operativsystem skall man köra? Vad skall man köra för mjukvara?

Denna fas avhandlas i detalj under menyalternativen 'Hårdvara' och 'Mjukvara'.

Problem under planeringsfasen:
Det moderkort som jag hade hängt upp hela min planering på visade sig efter ett tag ha utgått ur sortimentet. Moderkort med processorsocket av typ 'A' (AMD) skulle tydlingen inte säljas mer överhuvudtaget. Detta gjorde att jag fick fundera ut ett nytt moderkort, en ny processor och nya minnen.

Förhandling och äskande av resurser

När man väl vet vad man vill ha och hur mycket det kommer att kosta, är det dags att börja förhandla om budget. Detta sker lämpligast med övriga medlemmar i familjen, dvs frun. Denna fas skall inte underskattas, eftersom den kan stjälpa hela projektet. Förhandlingen måste hanteras ytterst känsligt och med ständig uppsikt för fallgropar.

Inköp

Därefter är det dags för inköpsfasen, där alla ingående komonenter beställs och förhoppingsvis levereras. Det mesta visade sig bli billigast att inhandla hos Webhallen. Mycket beroende på att det var väldigt smidigt att beställa varorna på nätet, och därefter hämta dem i butiken på Sveavägen. På detta sätt behövde jag inte betala någon frakt alls (bortsett från bensinräkningen :-).

Montering av hårdvara

När all hårdvara fanns tillgänglig började monteringen. Det visade sig inte vara så svårt, fast ibland hade man lite för feta fingrar när det gällde att få dit alla små kablar på rätt stift på moderkortet.

Problem under monteringsfasen:
1) Jag hade missat lite med kablarna till 'Power'-lampan vilket gjorde att datorn inte startade alls. Det fanns tydligen två olika sätt man kunde ansluta dem på.

2) Efter lite provkörning av HTPC:n i vårt vardagsrum, visade det sig att den lät lite väl mycket. Inte så att det störde direkt, men ändå enligt mitt tycke klart irriterande. Jag köpte då nya chassifläktar, en ny tystare processorfläkt, samt passiv kylning till Northbridge-kretsen.

3) Efter att ha monterat den nya processorfläkten fungerade ingenting!!! Jag insåg att det var stor risk att moderkortet hade skadats vid monteringen. För att få dit den nya CPU-fläkten var man nämligen tvungen att byta en förstärkningsplatta på undersidan av moderkortet. Originalplattan var limmad, och jag hade antagligen använt lite för mycket milt våld för att få bort den.
Lösningen blev att helt enkelt köpa ett nytt moderkort :-(
Efter byte till det nya moderkortet (jag lät originalplattan på undersidan vara kvar) fungerade allting igen, och min HTPC är i princip ljudlös :-)

Installation av mjukvara

Jag valde att köra på Windows XP och som mediaprogramvara tog jag GB-PVR.

Konfigurering

Det tog en stund att få till konfigureringen av GB-PVR, men efter lite filande och installerande av codecs och drivrutiner, så snurrar allting fint.

Valid CSS! Kontakta Webadmin | ©2007 Patrik Niklasson Valid XHTML 1.0!