Patrik Niklassons Hemsida

HTPC Hårdvara

Innehåll:

Chassi
Processor
CPU-kylning
Moderkort
Minne
Hårddisk
Grafikkort
TV-kort
DVD-brännare
Trådlöst nätverkskort
Inköpslista

Chassi:

En mediadator som skall kunna platsa i ett vardagsrum kan inte riktigt se ut hur som helst. Här krävs stil, smidighet och hög WAF (Wife Accaptence Factor). Efter att ha letat igenom nätet efter lämpliga lådor att bygga min PVR i, så kom jag fram till att det perfekta chassit heter Silverstone LC11M.

Anledningen till att jag fastnade för just detta chassi är framförallt utseendet och storleken, men även funktionalitet. Några utdrag ur specificationen är:

^^

Processor:

Eftersom en mediadator/PVR inte behöver ha hur mycket processorkapacitet som helst, har jag fastnat för en processor som heter AMD Sempron - Socket 754 - 3000+. Den körs på 1.8 GHz, och är jämförbar med en Intel Celeron D på 3.0 GHz. Valet styrs framförallt av priset, men även en gnutta av 'Anti-Intel-Syndromet'.

^^

CPU-kylning:

Det kan vara så att den fläkt som följer med processorn låter lite för mycket. Om det är så (och det påstår min chef), så är det läge att införskaffa en annan fläkt. En som fått bra kritik, och inte är för stor (allting passar nämligen inte i chassit, max höjd är 75 mm) är Zalman CNPS7700-AlCu.

^^

Moderkort:

Det finns en uppsjö av moderkort att välja på, men om man kör uteslutningsmetoden och lägger in vilka krav jag har, så kan man resonera enligt följande:

  1. Moderkortet måste naturligtvis passa i det chassi man valt. Detta ger att det i mitt fall måste vara i format MicroATX (MATX).
  2. Chassit har egenheten att expansionskorten måste sättas i liggande med hjälp av en speciell adapter. Detta påverkar hur expansionsplatserna måste vara belägna på kortet.
  3. Processorn måste naturligtvis passa, vilket ger att det skall sitta en socket av typ '754' på kortet.
  4. Expansionsporten för grafikkortet skall vara av typen AGP.
  5. För att kunna ha en smidig kabeldragning till hårddiskarna i ett tight chassi skall kortet stödja SATA.
  6. Eftersom det inte kommer att finnas plats för ett internt ljudkort, måste detta finnas på moderkortet.
  7. Kortet skall stödja USB 2.0, helst 8 portar.
  8. Kortet skall helst stödja FireWire (IEEE 1394).
  9. Även om den färdiga datorn kommer att innehålla ett trådlöst nätverkskort, så är det bra om det finns LAN-stöd på kortet.

Allt detta sammantaget, så finns det egentligen inte så värst många alternativ att välja på. Ett kort som stödjer samtliga dessa kriterier är Microstar - Socket 754 - MATX Nforce3 (K8NM-FISRB) - Sata / Raid / Gblan

^^

Minne

Ganska lätt. Kortet kräver minnen av typen DDR 333 (PC2700). Jag väljer att peta i 1GB, dvs 2 stycken Kingston 512 MB minnen av typen PC2700 (333 MHz). Vem som tillverkat minnesmodulerna spelar mindre roll, här får priset avgöra, och det varierar som bekant från dag till dag.

^^

Hårddisk

Hårddisken skall ha anslutning av typen SATA, och vara så stor, tyst och billig som möjligt. Jag tänker börja med en disk på 250GB, och sedan får jag se hur långt det räcker. Chassit har plats för sammanlagt 3 interna disker, så det finns plats om det skulle behövas. Hur som helst har jag fastnat för en disk som heter Seagate Barracuda 7200.8 SATA NCQ.

^^

Grafikkort

Nu börjar det bli lite knepigare, för att ha koll på grafikkort är en riktig utmaning. Det första man skall bestämma sig för är vilken typ av chipset man skall välja. Här finns det ett antal stora (ATI, Nvidia, Matrox etc.) Själv har jag mest använt grafikkort baserade på ATI:s chip, därför väljer jag det som utgångspunkt för mitt val.

Om man läser på lite om vad de olika PVR-mjukvarorna som finns på marknaden kräver, så kan man komma fram till att när det gäller ATI-baserade kort, så vill de gärna ha minst ATI Radeon 9600-serien eller bättre. Kort baserade på detta chip är dessutom passivt kylda, vilket är otroligt bra i en HTPC.

När det gäller tillverkare, så är det även där ganska snårigt, men en tillverkare som har bra kort till vettiga priser är Sapphire.

När det gäller hur mycket minne som skall finnas på kortet, så är det antagligen inte så noga, eftersom grafikkortet inte skall behöva jobba så intensivt. Jag bedömmer att det skall räcka med 128MB.

Mitt val av grafikkort landar alltså på ett Sapphire Radeon 9600 Atlantis 128MB DDR - TV-Ut / DVi.

^^

TV-kort:

Även detta val är ganska lätt. Det finns egentligen bara ett kort om man skall tro recensenter och andra PVR-byggare: Hauppauge PVR-500.

^^

DVD-brännare:

Kraven på en DVD-brännare är att den skall vara snabb, tyst, billig, samt stödja så många format som möjligt. Enklast är att välja det som alla andra väljer, dvs en Nec ND-3540 DVD dual +-R/RW 16x.

^^

Trådlöst nätverkskort:

För att kunna kommunicera med omvärlden behövs ett nätverkskort. Visserligen finns detta inbyggt i moderkortet, men för att slippa dra kablar genom hela huset, så bygger man naturligtvis in et trådlöst dito. Jag har alltid varit svag för Netgears produkter, så därför väljar jag ett Netgear WG311T - 108Mbps.

^^

Inköpslista:

Nedan har vi då slutligen inköpslistan för hårdvaran. Länkarna under 'Företag' går till försäljarens onlinebutik och priserna gällde 2005-07-18. Samtliga priser är i SEK inklusive moms.

Komponent Namn Antal Pris Företag
Chassi Silverstone SST-LC11S-M 1 2.409 Mycom
Processor AMD Sempron - Socket 754 - 3000+ (Box) 1 805 Webhallen
CPU-kylning Zalman CNPS7700-AlCu 1 305 Webhallen
Moderkort Microstar - Socket 754 - MATX Nforce3 (K8NM-FISRB) - Sata / Raid / Gblan 1 695 Webhallen
Minne 512Mb DDR, PC2700, CL2.5, Kingston ValueRam  2 1070 Webhallen
Hårddisk Seagate 250GB SATA Barracuda 7200.8 NCQ (8MB Cache / Sata) 1 1.199 Webhallen
Grafikkort Sapphire Radeon 9600 Atlantis 128MB DDR - TV-Ut / DVi 1 709 Webhallen
TV-kort Hauppauge TV-kort PVR-500 (PCI) 1 1.595 Webhallen
DVD-brännare Nec Intern IDE DVD±RW 16x Dual Layer ND-3540 - Silver (Bulk) 1 395 Webhallen
Trådlöst nätverkskort Netgear Trådlöst Nätverkskort - .11g+ 108Mbps - PCI (WG311T) 1 435 Webhallen
Summa: 9.617

 

^^

Valid CSS! Kontakta Webadmin | ©2007 Patrik Niklasson Valid XHTML 1.0!